BOTTLE GOURD AND BENGAL GRAM (لوکی چنے کی دال)                                                                                                                             
Cherry Pick


Share to:
                                                                  


INGREDIENTS:     

Bottle Gourd                                                                          - 1 medium size
(لوکی)                                                                                           

Bengal Gram                                                                         - 2 cups
(چنے کی دال)                                                  

Onion                                                                                     - 2 medium size
(پیاز)                                                                          

Red Chilli Powder                                                                  - 1 tsp   
(لال مرچ پاؤڈر)                                       

Turmeric Powder                                                                    - 1/2 tsp          
(ہلدی پاؤڈر)                                              

Roasted Cumin Seeds Powder                                                - 1 tsp
(بنا کٹا زیرہ پاؤڈر)

Roasted Coriander Seeds Powder                                           - 1 tsp           
(بنا کٹا دھنیا پاؤڈر)

Black Pepper                                                                           - 1/4 tsp ( 2-3 pinch)
(کالی مرچ پاؤڈر)

Oil                                                                                           - 1/2 cup
(تیل)

Ginger Garlic Paste                                                                 - 1 tbsp
(ادرک لہسن پیسٹ)

Fresh Green Chillies                                                                - 4 to 5 medium size
( ہری مرچ)


Salt                                                                                         -as taste
(نمک)


PRE-PREPARATION PROCESS:

1) Soak Bengal Gram for 3 hours and then wash it.
چنے کی دال کو تین گھنٹے بھیگو کر رکھیں پھر اس کے بعد دھو لیں

2) Boil Bengal Gram till it gets soft. Turn off the flame.
چنے کی دال کو نرم ہونے تک گلاہیں۔ اس کے بعد چولہا بند کر دیں

3) Chop the Onion,bottle gourd and fresh green chillies.
پیاز، لوکی اور ہری مرچ کو کاٹ کے رکھیں




PREPARATION PROCESS: (Step by Step)

1) Take a pan. Add oil and onion.
ایک پتیلی لیں۔ اس میں تیل ڈال کر پیاز فرائ کریں


2) Saute the onion till it gets golden brown. Add ginger garlic paste and fry for 1 min until scent began to come, add 1/2 cup of water and then cover the pan. Cook onion till it melts.
پیاز کو گولڈن ہونے تک تلیں۔ اس میں ادرک لہسن ڈال کر ایک منٹ تک تلیں یہاں تک کہ خوشبو آنے لگیں۔ پھر اس میں آدھا کپ پانی ڈال کر پیاز کو پیسٹ بننے تک ڈھک کر پکاہیں


3) When the onion becomes paste, add bottle gourd and cover the pan till it gets soft. Add red chilli powder, turmeric powder, roasted cumin powder, roasted coriander powder and fry for 2-3 mins in medium flame when the oil separates.
جب پیاز کا پیسٹ بن جاۓ تو اس میں لوکی ڈال کے ڈھک دیں کہ لوکی گل جاۓ۔ اس کے بعد اس میں لال مرچ، ہلدی، بنا کٹا زیرہ، بنا  کٹا دھنیا ڈال کر دو سے تین منٹ تک درمیانی آنچ پہ فراۂی کریں کہ مصالحہ تیل چھوڑ دیں


4) Add boiled bengal gram, add black pepper, fresh chopped green chillies. Cook for 5-10 mins in low flame.
پھر اس کے بعد اس میں ابلی ہوۂی دال، کالی مرچ، کٹی ہری مرچ ڈال کر چلاہیں۔ پانچ سے دس منٹ تک دم پر چھوڑ دیں۔


Ready to serve with onions salad and boiled rice. 
چاول اور پیاز کے ساتھ پیش کریں